piątek, 13 września 2019

Tort naleśnikowy (kakaowe naleśniki przełożone nadzieniem serowym)


Pomysł na nieco inną formę podania naleśników - tort naleśnikowy, czyli kakaowe naleśniki przełożone masą serową. Całość polana polewą czekoladową i ozdobiona wiórkami kokosowymi 😋 Poniższy torcik naleśnikowy świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno.


Składniki na porcję dla 6 osób:

kakaowe naleśniki
12 sztuk naleśników 
(przepis na naleśniki, np. TUTAJ + do ciasta należy wsypać 2-3 łyżki gorzkiego kakao)

farsz serowy
0,6 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
2 żółtka
cukier do smaku
1 opakowanie cukru wanilinowego

do dekoracji
polewa czekoladowa
 (domowa, np. z TEGO przepisu <pomijamy żelatynę!> lub roztopiona czekoladowa)
2 łyżki wiórek kokosowych



Usmażyć naleśniki (ok. 12 sztuk). Do twarogu dodać żółtka, wsypać cukier wanilinowy oraz dodać zwykły cukier (do smaku). Składniki wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć naleśnika, następnie posmarować go farszem serowym. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być naleśnik bez farszu. Przygotowany torcik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec (bez przykrycia) około 10-15 minut. Przed podaniem całość polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi. 


Smażenie naleśników

Wygląd farszu przed i po wymieszaniu







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz