poniedziałek, 17 czerwca 2019

Puszyste naleśniki nadziane musem truskawkowym


Dzisiaj na obiad polecają się puszyste naleśniki nadziane musem truskawkowym i plasterkami świeżych truskawek. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Usmażone naleśniki są miękkie, puszyste i lekko maślane w smaku. Poniższe naleśniki świetnie się sprawdzą na piątkowy obiad lub słodki podwieczorek.  


Składniki na 5-6 sztuk:
1 niepełna szklanka mąki pszennej (125 g)
1 szklanka mleka
 1/4 kostki masła (50 g)
3 jajka
2 łyżeczki zwykłego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

do podania
truskawki



Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier (zwykły oraz wanilinowy) i całość ubić na jasną, puszystą masę. W międzyczasie masło rozpuścić oraz ostudzić. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i wlać mleko. Składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie wlać ubite jajka. Ponownie, całość wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na kilka minut. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło. Całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Wylać ciasto (1 naleśnik = 1 chochla) i na średnim ogniu usmażyć naleśniki. Gotowe podawać, np. z musem truskawkowym (wystarczy za pomocą blendera zmiksować truskawki wraz z niewielką ilością cukru) i plasterkami świeżych truskawek. 


Etapy przygotowywania ciasta naleśnikowego

Smażenie naleśników

Nadziewanie naleśników

 


1 komentarz:

  1. Do takich naleśników aromatyczna, świeżo zaparzona kawa i mamy śniadanie idealne!

    OdpowiedzUsuń