piątek, 21 czerwca 2019

Tort bezowy z kremem śmietanowym i musem truskawkowym


Sezon na truskawki w pełni. Dzisiaj zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego przełożonego kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. 


Składniki na porcję dla 6-8 osób:

na 2 blaty bezowe
4 białka (L)
1,5 szklanki cukru pudru (210 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

krem śmietanowy
1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g)
1/2 opakowania mascarpone (125 g)
2 łyżki cukru pudru

mus truskawkowy
150-200 g świeżych truskawek

do dekoracji
truskawki
borówki


Na samym początku przygotować blaty bezowe. Białka wlać do miski. Za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Gotowa piana z białek musi być puszysta, sztywna i śnieżnobiała. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z białek wyłożyć na papier formułując 2 blaty bezowe (o tej samej wielkości!). Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania suchej bezy). W międzyczasie przygotować mus truskawkowy: owoce umyć, osuszyć, usunąć szypułki i zblendować. Następnie przygotować krem śmietanowy. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i wsypać cukier puder oraz dodać (partiami!) serek mascarpone. Całość delikatnie zmiksować ze sobą. Kilka godzin przed podaniem (najlepiej 2-3 godziny przed krojeniem) złożyć tort bezowy. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować mus truskawkowy, całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić połówkami truskawek oraz borówkami. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić. 


Przygotowywanie piany z białek i wygląd blatów bezowych przed oraz po upieczeniu

Wygląd gotowego kremu śmietanowego

Składanie tortu: blat bezowy, 1/2 kremu śmietanowego, mus truskawkowy, blat bezowy i ponownie 1/2 kremu śmietanowego






2 komentarze:

  1. Piękna ta Twoja beza! Na pewno wyszła ci znakomicie pyszna ! Może w końcu zrobię swój tort beżowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do pieczenia 😁 Wbrew pozorom beza jest łatwa do przygotowania.

      Usuń