sobota, 29 czerwca 2019

Udka kurczaka z marchewką i selerem naciowym w delikatnym sosie


Jeżeli cenicie swój czas w kuchni i próbujecie zdrowo się odżywiać to zachęcam Was do przygotowania poniższego dania. Udka kurczaka gotowane z młodą marchewką i selerem naciowym to pomysł na smaczne i aromatyczne danie. Podczas gotowania powstanie bardzo smaczny sos, który możecie zagęścić mąką. Taki gulasz z udek świetnie smakuje podany z ryżem czy też kaszą. 


Składniki na 3-4 porcje:
2 szklanki wody
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry)
3 łodygi selera naciowego
4 młode marchewki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu w ziarnach
sól

ewentualnie 
1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody


Udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć pokrojone mięso drobiowe, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, wsypać sól i wlać 2 szklanki wody. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu (około 20-30 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Do ugotowanego mięsa przełożyć pokrojone warzywa. Gotować, aż do ich miękkości. Sos posmakować i  ewentualnie mocniej doprawić. Gotowy sos można zagęścić (mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać ją do gotującego się sosu; całość chwilę gotować).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz