wtorek, 11 czerwca 2019

Roladki drobiowe nadziane wędliną i serem - gotowane na parze


Dzisiaj pomysł na wykorzystanie filetów drobiowych - roladki gotowane na parze, nadziane żółtym serem i wędliną. Dzięki temu, że roladki były szczelnie zawinięte w folię aluminiową - gotowe mięso jest soczyste oraz idealnie miękkie w smaku. Poniższe roladki podałam z frytkami, które wcześniej upiekłam w piekarniku. 


Składniki na 2 porcje (2 roladki):
1 duży, pojedynczy filet z piersi kurczaka
3-4 plasterki żółtego sera
3-4 plasterki wędliny
przyprawa do kurczaka (pikantna)
sól, pieprz


Filet umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Mięso rozbić i przyprawić solą, pieprzem oraz pikantną przyprawą do kurczaka. Rozbite filety ułożyć na desce, następnie pojedynczo nafaszerować żółtym serem i wędliną. Uformować roladkę i przełożyć ją do folii aluminiowej. Całość ciasno zwinąć tworząc tzw. cukierka. Przygotować garnek do gotowania na parze. Roladki ułożyć na sicie. Gotować pod przykryciem około 20-25 minut. Przed podaniem roladki odwinąć z folii i pokroić na grube plasterki.   

Składanie roladek
Zawijanie roladek w folię aluminiową




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz