czwartek, 1 sierpnia 2019

Domowy budyń śmietankowy


Kto ma ochotę na budyń śmietankowy? 😊 Wystarczy tylko kilka składników, aby "wyczarować" słodki deser - mleko, śmietanę 30%, żółtka, mąkę i cukier do smaku. Wbrew pozorom domowy budyń jest bardzo prosty,  a także szybki do przygotowania. Zachęcam do samodzielnego przyrządzenia budyniu, ponieważ poniższy deser nie jest o smaku śmietankowym, tylko w swoich składzie zawiera prawdziwą śmietanę kremówkę. Ponadto, będziecie wiedzieć co jecie, ponieważ domowy budyń nie zawiera aromatów i barwników, które są dodawane do gotowych proszków budyniowych.


Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
1 szklanka mleka (250 ml)
3 żółtka
2-3 łyżki zwykłego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

do podania
owoce w syropie, np. jagody


Do rondelka wlać szklankę mleka. Zagotować. W międzyczasie śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka, mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz cukier. Składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, np. trzepaczką. Nie może być żadnych grudek! Do gotującego się mleka wlać (powoli) mieszankę śmietanową. Zmniejszyć palnik i masę gotować około 1-2 minuty (cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło). Budyń musi zgęstnieć. Gorący budyń przelać do pucharków i przed podaniem ozdobić owocami w syropie, np. jagodami. Podawać na ciepło jak i też na zimno. 

Etapy przygotowywania budyniu: domowy proszek budyniowy i masa przed oraz po zagotowaniu



4 komentarze: