wtorek, 9 czerwca 2020

Pieczarki portobello faszerowane mięsem mielonym



Pomysł na prosty i szybki obiad - pieczarki nadziane farszem pomidorowym z mięsem mielonym. Do tego przepisu polecam wykorzystać pieczarki portobello, które są o wiele większe oraz bardziej mięsiste niż zwykłe pieczarki. 




Składniki na 4 porcje:
5-6 bardzo dużych pieczarek portobello
0,4 kg mięsa mielonego, np. z szynki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100 g pomidorów krojonych
bazylia, oregano
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek
2 łyżki startego sera

dodatkowo
starty, żółty ser/ser parmezan/bądź płatki drożdżowe nieaktywne


Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać czosnek. Chwilę smażyć. Z pieczarek odkroić ogonki. Drobno je pokroić i dodać do cebuli oraz czosnku. Wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy mięso zmieni kolor to dodać do niego pokrojone pomidory i całość posypać bazylią oraz oregano. Wszystko wymieszać i smażyć kilka minut. Pod koniec dodać 2 łyżki startego sera i wymieszać. Pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia. Kapelusze posypać solą i nadziać farszem. Z wierzchu posypać serem. Jeżeli pozostanie Wam farsz to możecie nim nadziać, np. pomidory bądź paprykę. Piec w 180°C przez około 25 minut. 

Przygotowywanie farszu

Przed pieczeniem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz