środa, 10 czerwca 2020

Makaronowe muszle nadziane farszem szpinakowym



Pomysł na wegetariański obiad - kolorowe muszle makaronowe nadziane farszem ze szpinaku oraz sera ricotta. Całość zapieczona w sosie pomidorowym. Prosto i smacznie. Danie idealne do podgrzewania (najlepiej pod przykryciem, aby nie wysuszyć makaronu). 




Składniki na porcję dla 3-4 osób:
200 g makaronu typu duże muszle (wykorzystałam makaron kolorowe conchiglioni)

farsz szpinakowy
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
2 ząbki czosnku
1 opakowanie serka ricotta (250 g)
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka masła

sos pomidorowy
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
bazylia
szczypta cukru

dodatkowo
1 kulka mozzarelli


Muszle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. W międzyczasie przygotować farsz. Rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony szpinak. Podlać go odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Gdy szpinak rozmrozi się to doprawić go solą i pieprzem. Masę ostudzić. Do miski wbić jajko, przełożyć ricottę (bez zalewy!) i dodać szpinak. Całość wymieszać i ewentualnie mocniej doprawić.  Pomidory przelać na patelnię i smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Gdy sos się zagęści to doprawić go solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowany sos pomidory. Muszle nadziać farszem szpinakowo-serowym i układać je na sosie. Mozzarellę rozerwać na mniejsze kawałki i ułożyć ją na wierzchu muszli. Piec w 180°C przez około 20 minut (15 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia, tj. do momentu rozpuszczenia się mozzarelli).

Etapy przygotowywania farszu szpinakowego


Układanie muszli i wygląd dania przed pieczeniem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz