piątek, 6 października 2017

Placuszki kokosowe podane z duszonym jabłkiem i bananem


Pomysł na drugie, słodkie śniadanie - placuszki kokosowe, bezglutenowe podane z duszonym jabłkiem i bananem. Poniższe placuszki będą idealne dla osób, które wykluczają z diety cukier 😃




Składniki na porcję dla 4 osób (około 20 sztuk):

placuszki kokosowe
4 płaskie łyżki mąki kokosowej (40 g)
3 jajka (rozmiar m)
3/4 szklanki mleka kokosowego
2-3 łyżeczki ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kurkumy

duszone owoce
1 średniej wielkości banan
1 duże jabłko
szczypta cynamonu

do dekoracji
wiórki kokosowe

olej kokosowy lub zwykły* do smażenia


Składniki na placuszki wymieszać ze sobą i odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i owoc pokroić w kostkę. Do rondelka przełożyć jabłko, wsypać cynamon, wlać odrobinę wody (powinna przykryć dno) i dusić, aż do zmięknięcia kawałków jabłka. Na sam koniec dodać pokrojonego banana (kilka plasterków pozostawić do dekoracji) i jeszcze chwilę dusić. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na złoty kolor (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Usmażone placuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki przełożyć na talerz, wierzch udekorować duszonymi owocami, pozostawionymi plasterkami banana i całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać na ciepło. 

Składniki na ciasto przed wymieszaniem



Pomysł na przepis STĄD