sobota, 14 października 2017

Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi


Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem.



Składniki na 6-8 porcji:
1 kawałek karkówki (około 0,8 kg)
0,5 kg pieczarek
3 średniej wielkości cebule
4 ogórki kiszone
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego (ewent. maggi)
1 szklanka wody z ogórków kiszonych
1 szklanka zwykłej wody
sól, pieprz
papryka ostra
majeranek
mąka do obtoczenia
olej do smażenia


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Kawałki karkówki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć z obu stron plasterki mięsa. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć cebule. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość posolić i smażyć, aż do lekkiego skurczenia się pieczarek. Podsmażone warzywa wyłożyć na karkówkę. Ogórki pokroić w kostkę i przełożyć je na warstwę pieczarkową. Przygotować sos: sok z ogórków, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i sos sojowy wymieszać ze sobą. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem zalać mięso wraz z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec 1,5 godziny (pod przykryciem, aż do miękkości mięsa).

"Składanie" zapiekanki:
- podsmażone mięso,
- pieczarki wraz z cebulą
- ogórki kiszone i sos pomidorowy