niedziela, 15 października 2017

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie pomidorowym


Żołądki to podroby, które się kocha albo nienawidzi 😋 Nie będę ukrywać, że kiedyś omijałam je wielkim łukiem. Żołądki drobiowe są idealne do przygotowania gulaszu. Wbrew pozorom taki gulasz nie jest zbyt trudny czy też czasochłonny w przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowaną kaszą, np. gryczaną. 



Składniki na 4 porcje:
0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
3 szklanki wody
1 cebula
4 duże pieczarki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
odrobina oleju

do zagęszczenia
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki wody



Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubsze półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Następnie dodać cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Na dno tego samego garnka, ponownie wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą (3 szklankami). Dodać ziele angielskie, listki laurowe i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane żołądki ugotować w zwykłym garnku lub w szybkowarze.

Zwykły garnek
- dusić pod przykryciem około 1,5 godziny (na małym ogniu).

Szybkowar
- wybrać 2 tryb,
- gotować 30 minut (od momentu wydobywania się pary stałym strumieniem),
- zdejmowanie pokrywy poprzez szybkie otwieranie - zawór ciśnienia ustawić w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para i odblokuje się pokrywa.

Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, podsmażone pieczarki z cebulką i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować. Gulasz zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz