czwartek, 19 października 2017

Rolada z placka warzywnego (z dodatkiem fioletowego ziemniaka)


Pomysł na dodatek do obiadu bądź samodzielną przekąskę na słono - rolada z placka warzywnego przygotowana ze startych ziemniaków, marchewki i cebuli. Całość nadziana wędliną i topionym serkiem. Rolada jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Zachęcam do przygotowania 😀 Jeżeli nie macie fioletowych ziemniaków to zastąpcie je tradycyjną odmianą - smak rolady będzie taki sam. 




Składniki na porcję dla 3-4 osób:
(waga warzyw przed obraniem)

ciasto na roladę 
(forma do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm)
4 średniej wielkości zwykłe ziemniaki (200 g)
5 ziemniaków truflowych, tj. fioletowych (200 g)
2 średniej wielkości marchewki (150 g)
1/2 średniej wielkości cebuli
1/2 pęczka szczypiorku
3 jajka
sól, pieprz

do nafaszerowania
2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g)
6 plastrów wędliny, np. szynki

do posypania
50 g startego żółtego sera



Warzywa (ziemniaki, marchewki, cebulę) obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć starte warzywa, dodać szczypiorek, wbić jajka i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka minut, a następnie wylać namiar soków. Przygotowaną warzywną masę przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko wyrównać. Piec w 165ºC przez około 40-45 minut. Podpieczoną roladę od razu posmarować połową topionego serka, ułożyć wędlinę i ponownie posmarować topionym serkiem. Całość zwinąć formułując roladę (należy robić to delikatnie, aby nie złamać rolady; ewentualnie za pomocą noża oddzielić roladę od papieru do pieczenia). Z wierzchu posypać startym serem. Piec jeszcze około 20 minut. Roladę po upieczeniu pokroić w plastry i podawać ją, np. z jajkiem w koszulce.

Masa na roladę przed i po wymieszaniu
Od lewej: rolada przed pieczeniem i podczas faszerowania
Od góry: rolada podczas zawijania i przed drugim pieczeniem