sobota, 23 marca 2019

Bułeczki drożdżowe z czekoladą


Drożdżowych słodkości ciąg dalszy - dzisiaj zachęcam do upieczenia słodkich bułeczek nadzianych mleczną i gorzką czekoladą. Ciasto drożdżowe (wbrew pozorom) nie jest trudne do przygotowania. Właściwe wyrobienie ciasta - gwarancją sukcesu! (gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Pamiętajcie o tym, aby nie dosypywać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ jej nadmiar spowoduje, że bułki będą twarde. Zachęcam do pieczenia. Najlepiej smakują podane jeszcze lekko ciepłe  😋


Składniki na 14 sztuk:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (540 g)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (80 g)
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
75 g margaryny lub masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 duże jajka
szczypta soli

do nadziania
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
60 g mlecznej czekolady




Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać to letnim mlekiem. Dokładnie składniki ze sobą połączyć i odstawić do podrośnięcia. Masło/lub margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajka wbić do szklanki i roztrzepać za pomocą widelca. Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, szczyptę soli, drobny cukier, cukier wanilinowy i wlać podrośnięty rozczyn oraz roztrzepane jajka (odrobinę mieszanki jajecznej pozostawić do późniejszego posmarowania wierzchu bułeczek!). Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ musi wchłonąć rozpuszczone masło/margarynę. Czekoladę drobno posiekać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę. Całość jeszcze raz ze sobą wyrobić. Musi powstać gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; co najmniej 1 godzina wyrastania ciasta). Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić i podzielić je na 2 wałki. Każdy kawałek ciasta podzielić na 7 części. Uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podrośnięcia bułeczek (co najmniej 30 minut wyrastania!). Podrośnięte bułki posmarować pozostawionym roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 180°C (do zarumienienia).


Od lewej strony: przygotowywanie rozczynu i wygląd wyrabianego ciasta

Ciasto przed i w trakcie wyrastania

Od lewej strony: formowanie bułeczek i ich wygląd przed oraz po wyrastaniu

Wygląd bułek tuż po wyjęciu z piekarnika




 

Pomysł na przepis STĄD

1 komentarz: