sobota, 16 marca 2019

Ciasto KINDER BUENO


Ciasto Kinder Bueno to połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
(uwaga: składniki na ciasto (oprócz śmietany!) powinny mieć temperaturę pokojową)

biszkopt
5 średniej wielkości jajek
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (100 g)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (75 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

+ do nasączeniu biszkoptu
1/2 szklanki mocnej herbaty
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

krem do przełożenia biszkoptu
300 g serka homogenizowanego
3/4 szklanki mleka
10 łyżek mleka w proszku (120 g; w niebieskim opakowaniu)
150 g wafelków, np. o smaku orzechowym
2,5 łyżki masła orzechowego
1 łyżka gorzkiego kakao

masa orzechowa na wierzch ciasta
1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml)
1,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki masła orzechowego
1,5 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody

do dekoracji
1-2 kostki startej gorzkiej czekolady
1 batonik Kinder Bueno



Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać po jednym żółtku i wsypać cukier (stopniowo). Mieszać na najwyższych obrotach miksera, aż do rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec do masy wsypać przesianą mąkę (tj. pszenną oraz ziemniaczaną - wsypywać je powoli!). Całość delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Całość piec około 25-30 minut w 180°C (aż do suchego patyczka i zezłocenia się wierzchu biszkopta). Przygotowany biszkopt ostudzić. 


W międzyczasie przygotować krem orzechowy: wafelki bardzo drobno pokruszyć i zalać je zimnym mlekiem. Powinny być w 100% zalane mlekiem. Ewentualnie masę co jakiś czas przemieszać, aby wafelki wchłonęły mleko. Dzięki temu uzyskamy w miarę gładki krem orzechowy (bez kawałków wafelka). Do miski przełożyć serek homogenizowany, mleko w proszku i masło orzechowe. Za pomocą miksera całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać namoczone wafelki i wsypać gorzkie kakao. Całość dokładnie ze sobą zmiksować. Krem posmakować i ewentualnie bardziej dosłodzić. Biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszą z nich nasączyć połową ponczu (składniki wymieszać ze sobą). Następnie wyłożyć krem orzechowy i przykryć drugą warstwą biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki.

Na sam koniec przygotować masę orzechową: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie dodać do niej cukru puder, masło orzechowe i wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość ze sobą zmiksować. Przygotowaną ubitą śmietaną udekorować wierzch ciasta, a na koniec całość posypać startą, gorzką czekoladą i udekorować przełamanym batonikiem Kinder Bueno. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Kroić po całkowitym stężeniu wszystkich mas. 


Przygotowywanie biszkoptu
Przygotowywanie kremu orzechowego

Składanie ciasta: 1/2 biszkoptu, krem orzechowy, 1/2 biszkoptu i masa orzechowa przygotowana na bazie ubitej śmietany




Pomysł na ciasto STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz