wtorek, 26 marca 2019

Sałatka brokułowa z ciecierzycą, kukurydzą i gotowanymi jajkami


Sałatka idealna dla osób, które chcą zwiększyć poziom żelaza w organizmie - brokuł, cieciorka, kukurydza i gotowane jajka polane sosem musztardowym. Sałatka bardzo smaczna i pożywna. Aby dodać jej lekkiego charakteru, sałatkę przed podaniem posypałam kiełkami rzodkiewki. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1 brokuł
4 jajka
1 puszka cieciorki
1/2 puszki kukurydzy
kiełki rzodkiewki do dekoracji
sól, pieprz z chilli
2 łyżki sezamu

sos 
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżki oleju


Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente (najlepiej na parze). Jajka ugotować na twardo. Z cieciorki wylać zalewę. Na duży talerz/półmisek wyłożyć ugotowane różyczki brokuła, następnie dodać cieciorkę i kukurydzę (bez zalewy). Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć je na wierzchu sałatki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem,  a na sam koniec polać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą; ewentualnie dolać odrobinę przegotowanej wody lub soku z cytryny), dodać kiełki rzodkiewki i posypać sezamem. Sałatkę schłodzić. 

Gotowanie brokuła i jajek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz