sobota, 30 marca 2019

Kotlety mielone w sosie koperkowym


Dzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po usmażeniu zagotowałam je w sosie koperkowym, aby mięso było jeszcze bardziej soczyste. Kotlety świetnie smakują podane z makaronem, kaszą gryczaną lub ryżem, ponieważ sos koperkowy idealnie współgra z powyższymi składnikami.  


Składniki na 4 porcje:

kotlety mielone
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1 jajko
1 mała cebula
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
sól, pieprz
2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

sos koperkowy
2 szklanki wywaru warzywnego
2 czubate łyżki masła
2,5-3 płaskie łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka + 2 łyżki śmietany 12%
1 pęczek koperku
sól, pieprz


Na samym początku przygotować sos koperkowy: w garnku roztopić masło. Następnie wsypać mąkę i całość chwilę ze sobą smażyć. Po uzyskaniu lekko złotego koloru to do zasmażki należy wlać zimne mleko (wymieszane ze śmietaną). Masę zagotować, cały czas mieszając. Gdy sos się zagęści to wlać bulion warzywny. Ponownie gotować, co jakiś czas mieszając. Sos powinien lekko się zagęścić. Na sam koniec przyprawić go solą oraz pieprzem i dodać do niego posiekany koperek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszoną cebulę i przyprawę do mięsa mielonego (ewentualnie dodatkowo wsypać szczyptę soli i pieprzu). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 10-12 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć na papierowym ręczniku. Odsączone kotlety przełożyć do sosu koperkowego i całość ze sobą zagotować. 

Przygotowywanie sosu koperkowego 

Smażenie kotletów i wygląd dania przed zagotowaniem sosu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz