czwartek, 14 marca 2019

Wiejski kociołek - z fasolą, kiełbasą i wędzonym boczkiem


Wiejski kociołek to jednogarnkowe danie przygotowane wraz z dodatkiem pomidorów, białej fasoli, kiełbasy i boczku.  Całość jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. 



Składniki na 4-6 porcje:
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka fasoli białej
2 średniej wielkości marchewki
1 czerwona papryka
1 szalotka
0,3 kg wędzonego parzonego boczku (bez skóry)
3 laski kiełbasy 
olej do smażenia
pieprz z chilli
sól 
papryka słodka
majeranek


Szalotkę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę pozbawić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Następnie przesmażyć szalotkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczek. Całość chwilę ze sobą smażyć. Gdy tłuszcz się roztopi to dodać kiełbasę. Ponownie, całość ze sobą przesmażyć. Na sam koniec dodać marchewkę i paprykę. Smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać przyprawy (sól, pieprz, paprykę oraz majeranek) i wlać pomidory z puszki oraz fasolę wraz z zalewą z puszki. Gotować, aż do miękkości warzyw. Ewentualnie, całość posmakować i mocniej doprawić. 

Etapy przygotowywania wiejskiego kociołka: podsmażanie szalotki z boczkiem/kiełbasą i warzywami




1 komentarz:

  1. Miałam okazję wypróbować ten przepis i faktycznie muszę stwierdzić, że jest przepyszny. Połączenie marchewki z czarną fasolą jest genialne! :) Natomiast polecam kupować składniki w sklepach ze zdrową żywnością - wtedy takie dania są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

    OdpowiedzUsuń