środa, 27 marca 2019

Karkówka pieczona w rękawie wraz z ziemniakami, marchewką i pieczarkami


Obiad, który nie wymaga od nas zbyt długiego czasu przygotowania - wystarczy mięso pokroić, przyprawić i przełożyć kawałkami warzyw. Całość włożyć do folii do pieczenia i piec co najmniej 1,5 godziny. Danie idealne na niedzielny obiad. Karkówka przygotowania w poniższy sposób będzie miękka i soczysta, a warzywa będą idealnie ugotowane (nasiąkną powstałym sosem z pieczenia karkówki). Polecam przygotować poniższe danie, do którego przyrządzenia możecie wykorzystać resztki warzyw 😊


Składniki na 4 porcje:
1 kg karkówki
1 duża marchewka
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
kilka sztuk pieczarek
5-6 ziemniaków 
sól, pieprz
2-3 łyżki musztardy sarepskiej
przyprawa do ziemniaków



Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (plasterki nie mogą być za cienkie!). Następnie przyprawić ją solą oraz pieprzem z dodatkiem chilli, a na sam koniec posmarować z jednej strony musztardą. Odstawić na co najmniej 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki. Posypać je przyprawą do ziemniaków. Czosnek obrać i przekroić na pół. Do foliowego rękawa przełożyć przyprawione mięso. Następnie na kawałki karkówki ułożyć ziemniaki oraz marchewkę. Rękaw do pieczenia odwrócić (ziemniaki z marchewką mają być na spodzie folii) i na karkówce ułożyć cebulę, czosnek oraz pieczarki. Rękaw do pieczenia zawinąć/zawiązać boki.  Przygotowany rękaw przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachę do pieczenia. Piec w 180ºC przez około 85-100 minut (do zarumienienia mięsa i miękkości warzyw). Folię rozciąć i danie od razu podawać. 



Danie przed i po upieczeniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz