środa, 20 marca 2019

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie dyniowym


Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie dyniowym to pomysł na sycący oraz smaczny obiad. Wbrew pozorom, poniższe danie jest jest szybkie do przygotowania. Sos dyniowy idealnie komponuje się z mięsem.


Składniki na porcję dla 4-6 osób:
2 polędwiczki wieprzowe (wagowo około 0,7 kg)
2 szklanki bulionu warzywnego
300 g upieczonej dyni, np. hokkaido
300 g pieczarek
1 szalotka
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżeczka mieszanki przypraw suszone pomidory
1/2 opakowania śmietany 30% (100 ml)
1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody

Danie przed i po zagęszczeniu

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (nie za cienkie!), lekko rozbić za pomocą dłoni i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie szalotkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Przesmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka dodać 1 łyżkę masła i przesmażyć kawałki mięsa (z obu stron, na złoty kolor - smażyć po 2 minuty z każdej strony). Do podsmażonego mięsa wlać gorący bulion i dodać upieczoną dynię, podsmażone warzywa i wsypać mieszankę przypraw z suszonymi pomidorami. Dusić pod przykryciem na małym ogniu (kilkanaście minut), aż do miękkości mięsa i rozgotowania się dyni. Na sam koniec całość zagęścić (śmietanę wymieszać z mąką oraz zimną wodą, następnie należy ją zahartować gotowym sosem) i sos zagotować. Polędwiczki podawać z ziemniakami. 

2 komentarze:

  1. czy mus z dyni mam zamrożony bedzie dobry do tego dania pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wykorzystać mus z dyni, tylko wcześniej należy go rozmrozić. Sama do tego dania użyłam zamrożoną, upieczoną dynię :) Pozdrawiam.

      Usuń