czwartek, 30 listopada 2017

Ciasto KRÓWKA


Pomysł na smaczne i szybkie do przygotowania ciasto - biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową. Jestem pewna, że ciasto KRÓWKA przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają masę kajmakową i delikatne przekładańce. Zachęcam do pieczenia 😊 



Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:

biszkopt karmelowy
1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g)
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki mąki pszennej (220 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
5 jajek

krem
1 opakowanie śmietany 30% (400 g)
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wrzącej wody

dodatkowo
150-200 g masy kajmakowej
do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody
płatki migdałowe do dekoracji

Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi

Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu), aż całkowicie się rozpuści. Na sam koniec wlać wodę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Jeśli w niektórych miejscach, karmel się "zetnie" to należy zwiększyć ogień i masę cały czas mieszać oraz podgrzewać. Przygotowany karmel ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wlać ostudzony karmel. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać żółtka i 2-3 partiami wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Biszkopt ostudzić, przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Spód ciasta nasączyć rozcieńczonym sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie wsypać do niej cukier puder i wlać przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowany krem przełożyć na spód ciasta. Na sam wierzch położyć drugą część biszkoptu, ewentualnie lekko go nasączyć sokiem z cytryny. Wierzch ciasta udekorować (lekko ciepłą) masą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić na drugi dzień po przygotowaniu, po mocnym schłodzeniu. 






Pomysł na przepis STĄD