czwartek, 2 listopada 2017

Kopytka dyniowe


Dynia to warzywo, które idealnie sprawdzi się jako główny składnik dania mącznego 😋 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania kopytek dyniowych, które mają piękny, pomarańczowy kolor i świetnie smakuje na słodko (posypane cukrem i podane ze śmietaną) jak i na słono (np. z sosem pieczeniowym). Poniższe kopytka są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania (o ile wcześniej upieczemy dynię). Pamiętajcie o tym, że mąkę należy dosypywać stopniowo, ponieważ nadmiar mąki spowoduje, że kopytka będą bardzo twarde. 




Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg upieczonej dyni hokkaido (waga bez skórki; jak upiec dynię - przepis znajdziecie TUTAJ)
1,5 szklanki mąki pszennej*
1 jajko
szczypta soli

*mąkę należy dodawać stopniowo, ponieważ może się okazać, że będziecie potrzebowali trochę mniejszą lub większą ilość mąki - wszystko zależy od wilgotności ciasta na kopytka


Dynię zmiksować na gładką konsystencję. Do masy dyniowej wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dodać mąkę (najpierw 1 szklankę). Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeżeli ciasto zbyt mocno lepi się do rąk - dosypać więcej mąki. Ponownie wyrobić. Gotowe ciasto będzie delikatnie kleić się do blatu, dlatego najlepiej podsypać ciasto mąką i od razu podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kopytka. W międzyczasie do szerokiego garnka wlać wodę i ją posolić. Gdy zacznie się gotować, partiami przekładać surowe kopytka. Całość delikatnie przemieszać, aby kopytka nie przywarły do dna garnka. Gotować na średnim ogniu, 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek. Ugotowane kopytka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Od razu podawać lub dodatkowo podsmażyć na maśle. 

Od lewej strony: wyrabianie ciasta, formowanie wałka i krojenie kopytek





Pomysł na przepis STĄD