piątek, 10 listopada 2017

Krem dyniowy z batatem i pomarańczą


Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, dlatego dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słonecznej zupy 😋 Krem dyniowy wraz z dodatkiem pieczonego batata i świeżego soku pomarańczowego jest bardzo smaczny i sycący. Świetnie smakuje podany wraz z pestkami dyni.



Składniki na 4 porcje:
2,5 szklanki wody
0,5 kg upieczonej dyni (np. hokkaido)
sok z 1 pomarańczy
1 batat
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

do dekoracji
pestki dyni



Na samym początku upiec dynię: umyć ją, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz miękkiego miąższu. Przygotowaną dynię przeciąć na 8 części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Batata umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanego batata przełożyć do dyni i całość piec po przykryciem około 60 minut w 180ºC. Upieczone warzywa będą bardzo miękkie. W międzyczasie wycisnąć sok z pomarańczy. Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i dodać imbir. Chwilę smażyć. Następnie do tego samego garnka przełożyć upieczone warzywa. Wlać sok z pomarańczy oraz wodę (na początek 1 szklankę) i zmiksować na jednolitą konsystencję. Jeśli masa będzie zbyt gęsta - dolać pozostałą ilość wody. Przygotowany krem zagotować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać pestkami dyni. 






Pomysł na przepis STĄD