piątek, 17 listopada 2017

Kotlety kalafiorowe z ryżem i warzywami


Pomysł na wykorzystanie ugotowanego kalafiora - kotlety kalafiorowe wraz z dodatkiem cebuli, marchewki i ryżu. Proste i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane jako samodzielne danie.




Składniki na 12 sztuk:
1 mały kalafior (0,6 kg - waga po usunięciu liści i głąba)
0,5 szklanki surowego ryżu basmati + 1 szklanka wody
1 marchewka
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia

do panierowania
bułka tarta

Składniki i masa na kotleciki przed wymieszaniem
Ryż dwa razy przepłukać, zalać szklanką wody i posolić. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem, aż do ostudzenia. W międzyczasie, kalafiora umyć, usunąć liście i głąb. Podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją i gdy zacznie się gotować to przełożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Ugotowany kalafior odcedzić i ostudzić. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażyć cebulę wraz z marchewką. Ugotowanego kalafiora zmiksować za pomocą blendera. Następnie do masy kalafiorowej dodać: cebulę, marchewkę, posiekany koperek, ugotowany ryż i wbić jajko. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Za pomocą dłoni formować kotleciki. Na sam koniec, kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron (aż do zezłocenia). Usmażone kotleciki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło. 

Kotleciki kalafiorowe w trakcie smażenia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz