środa, 29 listopada 2017

Rolada serowa nadziana szpinakiem i pieczarkami


Rolada serowa nadziana piersią z kurczaka, pieczarkami i szpinakiem to pomysł na sycącą przekąskę na słono. Na co dzień wolę łagodne smaki, dlatego jak dla mnie Ketchup Kotlin Łagodny idealnie tutaj pasuje 😀 Wbrew pozorom, poniższa rolada jest łatwa do przygotowania. Pamiętajcie o tym, aby nie dodać zbyt dużej ilości soli do farszu jak i mięsa, ponieważ ciasto serowe będzie już lekko słone w smaku. 

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen


Składniki na 1 dużą roladę:

ciasto serowe
250 g startego, żółtego sera (np. goudy)
2-3 łyżki majonezu
3 jajka (rozmiar L)

nadzienie szpinakowe
150 g świeżego szpinaku
odrobina soli

nadzienie pieczarkowe
250 g pieczarek
1 mała cebula
odrobina soli i pieprzu
olej do smażenia

dodatkowo
1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo co najmniej 0,7 kg)
3 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodnego
sól, pieprz
słodka papryka


Na samym początku przygotować nadzienia. Świeży szpinak umyć i przełożyć na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia. Posypać odrobiną soli. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać starte pieczarki. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Smażyć, aż do miękkości pieczarek. Przygotowane nadzienia ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski wbić jajka, dodać ser i majonez. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na roladę. Delikatnie wyrównać. Piec około 25-30 minut w 165ºC (aż do lekkiego zezłocenia). W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze kawałki. Ewentualnie lekko rozbić. Mięso przyprawić odrobiną soli (nie za dużo, bo ciasto serowe będzie już dosyć słone!), pieprzem i słodką papryką. Podpieczoną roladę posmarować ketchupem Kotlin Łagodnym, następnie rozłożyć surowe piersi z kurczaka (na 3/4 długości) i przełożyć przygotowane nadzienia (spójrz na zdjęcie poniżej). Całość zrolować ze sobą, mocno ściskając. Przygotowaną roladę zawinąć w papier do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180ºC. Upieczoną roladę ostudzić i po schłodzeniu pokroić w grubsze plasterki. 


Nadziewanie rolady serowej