czwartek, 16 listopada 2017

Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym


Babka to polskie ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Przepis na mini babki w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ (www.olejkonwenanse.pl). 
#OlejKonwenanse 

#OlejWielkopolski




Składniki na 12 mini babek:

ciasto na mini babki
4 jajka
1 szklanka zwykłego cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki domowego majonezu*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
kilka kropelek aromatu waniliowego

składniki potrzebne do przygotowania domowego majonezu
1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego Miksu z Kokosem
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

krem serowo-czekoladowy
1 opakowanie serka twarogowego naturalnego (135 g)
1 tabliczka białej czekolady (100 g)

do dekoracji
płatki w kształcie śniegu
cukrowe perełki


Na samym początku przygotować domowy majonez. 
Do kubka lub słoika (ważne, aby spód naczynia miał taką samą szerokość jak końcówka miksująca od blendera) wbić całe jajko, wlać Olej Wielkopolski Miks z Kokosem, sok z cytryny oraz wsypać cukier i szczyptę soli. Końcówkę blendera włożyć na dno kubka i zacząć miksować na najwyższych obrotach blendera. Najlepiej kilka sekund pozostawić blender na dnie kubka i gdy zacznie wytwarzać się majonez to wtedy końcówkę blendera przesuwać powolnymi ruchami do góry (cały czas miksując!). Czynność powtórzyć 2-krotnie, podnosząc końcówkę blendera ku górze, a potem do dołu kubka. Gotowy majonez posmakować i ewentualnie doprawić. Uwierzcie mi na słowo, że przygotowanie powyższego majonezu zajmie Wam niecałe 2 minuty 😀

Następnie przygotować ciasto na mini babki.

Jajka wbić do miski i ubić z cukrem (zwykłym i wanilinowym) na puszystą masę. Do przygotowanej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać majonez i kilka kropelek olejku waniliowego. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Formę do mini babek wysmarować masłem. Wylać ciasto. Piec około 20-30 minut w 165ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta i suchego patyczka). Upieczone babki delikatnie wyjąć z formy, przełożyć na duży talerz i pozostawić do ostudzenia. 



Dekorowanie

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z serkiem twarogowym. Całość wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to przełożyć ją do szprycy i udekorować nią mini babki. Na sam koniec krem posypać cukrowymi perełkami i udekorować płatkami śniegu. 


Etapy przygotowywania domowego majonezu
Krem serowo-czekoladowy przed wymieszaniem