środa, 15 listopada 2017

Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami



Gołąbki to danie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem. Takie gołąbki to pomysł na zdrowe danie, które kolorami nawiązuje do jesiennych liści. 
Jak dla mnie, w poniższym przepisie są najważniejsze dwie rzeczy:
1. warzywne gołąbki możecie przygotować w piekarniku, np. w naczyniu żaroodpornym lub w garnku Taurus marki AMBITION ze szklaną pokrywką (ja użyłam dokładnie TAKIEGO garnka), ponieważ rączki jak i pokrywa są przystosowane do używania w piekarniku do 240°C. Dzięki pieczeniu, zaoszczędzicie swój czas, ponieważ nie musicie obsmażać gołąbków, ani ich pilnować w trakcie pieczenia,
2. całe danie jest lekkie i bardzo pożywne. Idealne dla osób, które dbają o swoją figurę bądź ograniczają spożywanie mięsa lub produktów z nabiału (sos nie zawiera śmietany).

#myAmbition

Garnek Taurus  (o średnicy 16 cm) marki AMBITION ze szklaną pokrywką
Składniki na 12 gołąbków:

1 duża główka czerwonej kapusty

farsz 
(waga warzyw przed obraniem!)
1 kg marchewki
1 bardzo duży korzeń pietruszki
połowa dużego selera
0,5 kg cebuli (4 duże sztuki)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
odrobina oleju do podsmażenia warzyw
sól, pieprz do smaku
pieprz cayenne do smaku

sos koperkowy
2 szklanki wody
2 łyżeczki posiekanych, suszonych warzyw
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku 



Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać starte warzywa i przyprawić solą oraz pieprzem. Całość dusić, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, farsz wymieszać i ostudzić. Kapustę umyć, odciąć głąb i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Chwilę gotować, aż do lekkiej miękkości liści. Z warzywnego farszu formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. Dno naczynia żaroodpornego lub garnka wyłożyć pozostawionym liściem kapusty. Następnie ciasno ułożyć przygotowane gołąbki. Całość zalać odrobiną wody (1 szklanką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec pod przykryciem około 60-70 minut. Na sam koniec przygotować sos koperkowy: do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać suszone, pokrojone warzywa i posiekany koperek. Całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Przygotowane gołąbki przełożyć na talerze i przed podaniem polać sosem koperkowym. Uwaga: gołąbków nie należy podgrzewać z sosem koperkowym, ponieważ może stracić swój jasny, żółto-zielony kolor 😉

Składanie i układanie gołąbków

Wygląd sosu koperkowego 




Kliknij TUTAJ (lub na grafikę), aby uzyskać 10% rabatu w sklepie Dajar