czwartek, 7 grudnia 2017

Buraczane babeczki z polewą czekoladową


Jeżeli szukacie zdrowszych przepisów na świąteczne słodkości to zachęcam do upieczenia buraczanych babeczek, ozdobionym domową polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi oraz pestkami granatu. Babeczki są bardzo sycące. Jestem przekonana, że już po zjedzeniu 1-2 babeczek zaspokoicie swoje "pragnienie" na coś słodkiego 😁




Składniki na 16 babeczek:
7 podłużnych, upieczonych buraczków (0,5 kg - waga po obraniu ze skórki)
1,5-2 szklanki mleka kokosowego
niepełna 1 szklanka mąki kokosowej (100 g)
1 łyżka miodu
10 daktyli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
szczypta: cynamonu, soli morskiej, sody oczyszczonej
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (30 g)
50 g masła klarowanego

polewa czekoladowa
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego

do dekoracji
wiórki kokosowe
ziarenka granatu



Masło klarowane wraz z miodem rozpuścić, ostudzić. Daktyle zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, następnie wylać wodę. Czekoladę drobno posiekać. Upieczone, obrane buraki wraz z daktylami zmiksować na gładką masę (na puree).  Do buraków dodać mąkę kokosową, czekoladę, roztopione masło, wsypać proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, soli morskiej i sody oczyszczonej. Całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec wlać mleko kokosowe (najpierw 1,5 szklanki). Jeśli ciasto będzie za gęste dolać pozostałą ilość mleka. Całość wymieszać. Gotowe ciasto będzie miało gęstą konsystencję! Formę wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Piec około 35 minut w 180ºC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową: składniki podgrzać i wymieszać. Przygotowaną polewą dekorować wierzch babeczek. Od razu posypać wiórkami kokosowymi i ziarenkami granatu. 

Od lewej strony: miksowanie buraków wraz z daktylami oraz mieszanie ciasta na babeczki
Babeczki przed i po upieczeniu





Pomysł na przepis STĄD