poniedziałek, 4 grudnia 2017

Sałatka z gruszką, granatem i serem pleśniowym polana sosem truskawkowym


Jesień i zima to czas, kiedy tęsknie za świeżymi truskawkami. Aby poprawić sobie humor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo, że poniższy sos idealnie skomponował się ze składnikami sałatki. 😋

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki


Składniki na 2 porcje:
2 garście mieszanki młodych liści: szpinaku, botwinki, rukoli
100 g sera pleśniowego typu lazur
1 duża gruszka
1/2 granatu

sos truskawkowy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek soku z pomarańczy
szczypta soli


Na samym początku przygotować sos truskawkowy: do słoiczka wlać sok pomarańczowy, dodać ocet balsamiczny i konfiturę z truskawek. Za pomocą blendera całość ze sobą zmiksować. Następnie do sosu wsypać odrobinę soli i wlać sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Młode liście umyć, osuszyć. Gruszkę umyć, obrać, przekroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Na patelni grillowej bądź w tosterze z nakładką grillową podsmażyć kawałki gruszki. Z granatu wyjąć ziarenka. Ser pleśniowy pokroić w małą kostkę. Na dwa talerze rozłożyć po: 1 garści młodych liści, 4 ćwiartki podsmażonej gruszki, połowę sera pleśniowego i połowę ziaren granatu. Na sam koniec, całość polać sosem truskawkowym. Od razu podawać.