niedziela, 3 grudnia 2017

Pasztet drobiowy z żurawiną


Uwielbiam domowe pasty, jak i pasztety. Co jakiś czas przygotowuje pasztet z resztek rosołowych (przepis TUTAJ), który jest świetnym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru mięsa, jak i warzyw z rosołu. Dzisiaj zachęcam do przygotowania świątecznego pasztetu - wraz z dodatkiem żurawiny i płatków migdałowych. Pasztet jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania - zasmakuje osobom, które lubią połączenie mięsa i owoców 😀


Składniki na 2 małe keksówki:

0,5 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
0,25 kg wątróbki drobiowej
1,5 l wody + 4 łyżeczki domowej wegety
1 kajzerka
2 jajka (rozmiar l)
100 g suszonej żurawiny (około 6 łyżek)
sól, pieprz
lubczyk suszony
odrobina cząbru
szczypta gałki muszkatołowej

do dekoracji
1 żółtko + 1 łyżka mleka
2-3 garście płatków migdałowych


Zagotować 1,5 l wody wraz z dodatkiem domowej wegety (można wykorzystać bulion warzywny). Następnie dodać umyte, pokrojone na mniejsze części udka. Gotować, aż do ich miękkości. Następnie wyjąć udka, a do wywaru dodać oczyszczoną wątróbkę. Ponownie gotować kilka minut. Ugotowaną wątróbkę przełożyć do miski, a w pozostałym wywarze nasączyć bułkę. Do wątróbki przełożyć ugotowane udka oraz nasączoną bułkę. Za pomocą blendera całość dokładnie ze sobą zmiksować. Następnie wbić jajka i dodać przyprawy (nie żałować soli i pieprzu!). Ponownie całość zblendować. Musi powstać gładka masa (bez grudek!). Na sam koniec, wsypać suszoną żurawinę i za pomocą łyżki całość dokładnie wymieszać. Do dwóch keksówek przełożyć przygotowaną masę. Wierzch pasztetu posmarować żółtkiem (należy go roztrzepać w 1 łyżce mleka) i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 60 minut w 180ºC (bez przykrycia). Po upieczeniu wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień). 

Masa przed i po zmiksowaniu

Masa przed wymieszaniem





Pomysł na przepis STĄD