wtorek, 12 grudnia 2017

Palmiery - cynamonowe ciastka francuskie


Pomysł na najszybsze ciasteczka na świecie. Do ich przygotowania nie będziecie potrzebować masła, mąki czy jajek. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego posypać cukrem i cynamonem. Całość zrolować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika. Palmiery przypadną do smaku osobom, które uwielbiają kruche, lekko cynamonowe w smaku ciasteczka. Zachęcam do pieczenia 😋




Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego (375 g)
1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego


Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Do miski wsypać cukier (trzcinowy, wanilinowy) oraz cynamon. Wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować. Posypać przygotowanym cukrem. Złożyć boki i ponownie posypać cukrem. Składać na pół tak długo, aż powstanie rulon ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej; uwaga - każdorazowo należy posypać cukrową mieszanką!). Na samym końcu, ciasto delikatnie przełożyć na bok i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Piec około 20 minut, aż do zarumienienia.

Najpierw ciasto lekko rozwałkować i posypać słodką mieszanką

Następnie boki ciasta złożyć na pół i ponownie posypać cukrową mieszanką

Ponownie złożyć na pół i posypać cukrem wymieszanym wraz z cynamonem

Powstanie rulon ciasta, który należy pokroić na mniejsze kawałki

Palmiery przed i po upieczeniu (mocno urosną)