środa, 13 grudnia 2017

Rolada z karpia nadziana warzywami podana z sosem śmietanowym


Rolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. Do przygotowania poniższego dania wykorzystałam patelnię Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki Ambition. Jeżeli jesteście zainteresowani innymi produktami marki Ambition to zajrzyjcie tutaj: https://dajar.pl/ambition



Uwaga: zniżka do sklepu dla czytelników mojego bloga! 😊
Na hasło AMBITNE-GOTOWANIE otrzymacie 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar (link do sklepu). Zniżka jest ważna do 31.12.2017 r. 



Rolada z karpia nadziana warzywami przygotowana na patelni Nature marki AMBITION



Składniki na porcję dla 2 osób:
1 filet z karpia (ze skórką, co najmniej 0,5 kg)
1 mała marchewka
150 g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
łyżka masła klarowanego
1 opakowanie gęstej śmietany 30% (200 g)
odrobina oleju
sól, pieprz do smaku

Składniki oraz narzędzia kuchenne niezbędne do przygotowania rolady z karpia (patelnia Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki AMBITION) 

Na samym początku przygotować warzywny farsz: marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę.  Połówkę cebuli obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać startą marchewkę i pokrojone pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć  na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się pieczarek. Farsz ostudzić. Filet z karpia umyć, usunąć łuski i ości. Następnie za pomocą noża wyrównać filet (resztki z mięsa odłożyć na bok). Powinien mieć taką samą grubość na całej szerokości. Na sam koniec, przygotowany filet z karpia delikatnie przyprawić solą i pieprzem (z obu stron).  Wykrojone kawałki mięsa pokroić w drobną kostkę. Do miseczki przełożyć połowę warzywnego farszu, dodać pocięte resztki karpia i 1 łyżeczkę śmietany. Całość wymieszać. Przygotowane nadzienie wyłożyć na środek filetu z karpia. Całość zrolować i zawinąć grubą nitką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć z obu stron przygotowaną roladkę z karpia. Następnie zmniejszyć ogień, na patelnię przełożyć śmietanę i dodać pozostały warzywny farsz. Chwilę smażyć. Przygotowaną roladkę wraz z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20 minut w 180ºC. Przed podaniem pokroić w grube plasterki i polać przygotowanym sosem śmietanowym.

Krojenie warzyw do farszu za pomocą noża szefa kuchni z linii PREMIUM marki AMBITION
Smażenie warzywnego farszu na patelni Nature marki AMBITION
Przygotowywanie filetu z karpia (usuwanie ości i wyrównywanie)

Nadziewanie i formowanie rolady z karpia
Obsmażanie rolady z karpia i przygotowywanie sosu śmietanowego



Rolada z karpia nadziana warzywami przygotowana na patelni Nature marki AMBITION