czwartek, 28 grudnia 2017

Kutia


Kutia to tradycyjna przekąska, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole. Prosta do przygotowania i bardzo słodka. Kutia zwyczajowo jest przyrządzana z obłuszczonej, gotowanej pszenicy, zmielonego maku i dużej ilości posiekanych bakalii (orzechów oraz rodzynek). Jeżeli uwielbiacie masę makową to kutia przypadnie Wam do smaku 😊



Składniki na porcję dla 4-6 osób:
1 szklanka pszenicy (200 g)
1 szklanka maku (160 g)
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki rodzynek (nie trzeba ich namaczać!)
1 szklanka orzechów (np. brazylijskich, włoskich, 
migdałów)
1 łyżeczka rumu
szczypta soli


Dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) mak zalać gorącym mlekiem, a pszenicę zimną wodą (stosunek 1:3). Na drugi dzień, wodę od pszenicy lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy będzie miękka to zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem, aż do całkowitego ostygnięcia (pszenica wchłonie całą pozostałą wodę). W międzyczasie mak zmielić trzykrotnie w maszynce o małym oczkach. Do miski przesypać ugotowaną pszenicę, zmielony mak, wsypać rodzynki i posiekane orzechy. Na sam koniec wsypać cukier puder, cukier wanilinowy i wlać rum. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną kutię przełożyć do miseczki i ewentualnie wierzch ozdobić pierniczkami. Przechowywać w chłodnym miejscu. 





Przepis STĄD