środa, 21 lutego 2018

Biszkopt z białą pianką i galaretką truskawkową


Biszkopt z białą pianką i galaretką truskawkową to pomysł na bardzo smaczne i lekkie ciasto. Do biszkoptu nie dodałam proszku do pieczenia, a biała masa składa się z jogurtu greckiego oraz ubitych białek. Warstwa truskawkowa to połączenie musu truskawkowego oraz galaretki. Polecam przygotować poniższe ciasto biszkoptowe, ponieważ jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem 😊 Przy okazji, do warstwy truskawkowej możecie wykorzystać mrożone owoce. 




Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:

biszkopt
3 jajka
1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g)
1/4 kostki masła (50 g)

biała pianka
3 białka (z jajek o rozmiarze L)
200 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g)
4 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki żelatyny (30 g)
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody

warstwa truskawkowa
1 galaretka o smaku truskawkowym + 0,5 szklanki wody
0,4 kg mrożonych truskawek

do nasączenia biszkoptu
przestudzona herbata



Na samym początku przygotować biszkopt: masło roztopić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie gęsta, sztywna masa to zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na sam koniec wlać masło i wsypać (w 3 partiach!) przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 165ºC przez około 25 minut (do lekkiego zarumienienia i suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić i na sam koniec lekko nasączyć herbatą.

W międzyczasie przygotować biała piankę: do rondelka wsypać żelatynę i wlać wodę oraz sok z cytryny. Masę podgrzać i cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Garnek zdjąć z ognia i do masy dodawać po łyżce jogurtu greckiego. Cały czas mieszać, ponieważ składniki muszą się ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać zwykły oraz wanilinowy cukier. Cały czas ubijać, aż do powstania gęstej, sztywnej masy.  Na sam koniec do masy białkowej dodawać (po łyżce!) jogurt wraz z żelatyną. Delikatnie wymieszać. Na biszkopt wyłożyć białą masę. Wyrównać. Ciasto schować do lodówki.

Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową: mrożone owoce przesypać do rondelka. Podgrzać, aż do ich miękkości. Następnie zmiksować za pomocą blendera. Do gorącej masy wlać wodę. Chwilę gotować. Na sam koniec wsypać proszek z galaretki. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się galaretki. Przygotowaną warstwę truskawkową ostudzić. Na sam koniec wylać na białą piankę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). 


Przygotowywanie białej masy: od lewej strony - rozpuszczanie żelatyny, wygląd masy z jogurtem i ostateczny wygląd białej pianki

Składanie ciasta: lekko nasączony biszkopt, biała pianka i warstwa truskawkowa



 


Pomysł na przepis STĄD