wtorek, 13 lutego 2018

Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem)


Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem. 




Składniki na 1 małą keksówkę:
4 jajka (rozmiar L)
8 łyżek mąki jaglanej (90 g)
4 łyżki suchego maku (40 g)
6 łyżek ksylitolu
2 garście suszonej żurawiny
3-4 łyżki oleju kokosowego (30 ml)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo wsypać ksylitol, mąkę jaglaną, suchy mak, sodę oczyszczoną i wlać olej kokosowy. Masę połączyć ze sobą, najlepiej na niskich obrotach miksera. Na sam koniec do ciasta wlać ekstrakt waniliowy i wsypać żurawinę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 30-35 minut w 180ºC (do suchego patyczka i zarumienienia). Ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać zmielonym ksylitolem. 

Od lewej strony: wygląd surowej masy i ciasta od razu po upieczeniu (w środku może delikatnie opaść)



Pomysł na przepis STĄD