czwartek, 15 lutego 2018

Tradycyjne zrazy wołowe


Tradycyjne danie kuchni polskiej - zrazy wołowe nadziane cebulą, ogórkiem kiszonym i boczkiem.  Nie ukrywam, że przygotowanie zrazów jest lekko czasochłonne w czasu (mięso musi być bardzo dobrze rozbite i zawinięte), jednak smak takiego mięsa wszystko wynagradza. Zachęcam do przygotowania 😊




Składniki na 12 sztuk:
1 kg wołowiny , np. łopatki, zrazówki
2-3 średniej wielkości cebulka
kilka łyżek musztardy sarepskiej
kilka ogórków kiszonych
200 g wędzonego, surowego boczku (w plasterkach lub pokrojonego)
2-3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
odrobina oleju


Cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w słupki. Boczek pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie  posmarować z jednej strony odrobiną musztardy. Na rozbite kawałki mięsa przełożyć cebulę, ogórka i boczek. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby zrazy się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. Do szerokiego garnka wlać odrobinę oleju (musi przykryć całe dno!). Rozgrzać olej, a następnie mięso przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem, a także wlać 2-3 szklanki wody. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (najlepiej na małym ogniu). 

Formowanie zrazów
Smażenie zrazów