czwartek, 22 lutego 2018

Zupa pomidorowa z cieciorką, soczewicą i ziemniakami


Zupa, która skradła moje serce - połączenie cieciorki, soczewicy i ziemniaków w zupie pomidorowej. Całość doprawiona kuminem rzymskim, który dodał zupie lekkiej ostrości i orientalnej nuty. Poniższa zupa będzie idealna dla wegetarian, wegan i osób będących na diecie. 



Składniki na porcję dla 4-6 osób:
1 puszka cieciorki konserwowej (400 g)
1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g)
4 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
1 mała cebula
1,5 l wody
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz



Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Pod koniec smażenia dodać przyprawy (sól, pieprz, kurkumę i kumin). Całość wymieszać i chwilę smażyć. Następnie do garnka wlać wodę. Zagotować. Wsypać soczewicę, cieciorkę (wraz z zalewą z puszki!) i dodać obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować 15-20 na średnim ogniu. Po upływie czasu wlać przecier pomidorowy i ponownie gotować pod przykryciem na średnim ogniu (około 25 minut, do miękkości składników). Przygotowaną zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Uwaga: zupa najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. 


Smażenie cebuli wraz z przyprawami i wygląd zupy przed gotowaniem



Przepis STĄD