sobota, 10 lutego 2018

Brownie z kremem śmietanowym i frużeliną wiśniową


Brownie z kremem śmietanowym i domową frużeliną wiśniową to pomysł na idealne ciasto. Nie ukrywam, że poniższe brownie jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, a także wymaga pewnej wprawy podczas przygotowania kremu. Jeżeli lubicie sycące ciasta czekoladowe, kremy i wiśnie to musicie je upiec 😍 Poniższe ciasto najlepiej wyjąc z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, ponieważ brownie musi lekko zmięknąć (ciasto czekoladowe składa się z dużej ilości czekolady i masła, a wiadomo, że powyższe składniki w niskiej temperaturze mocno twardnieją). 



Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:

brownie
niepełna kostka miękkiego masła (180 g)
3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g)
3 jajka 
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (220 g)
2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem śmietanowy
1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml)
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
2 łyżki cukru pudru

frużelina wiśniowa
350 g mrożonych wiśni
3 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody
3 łyżki zwykłego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Na samym początku przygotować brownie: w garnku roztopić masło, następnie dodać posiekaną czekoladę i całość odstawić na 2 minuty. Następnie składniki dokładnie połączyć ze sobą, aż do powstania gładkiego sosu, który należy lekko ostudzić. Do miski wbić jajka i za pomocą rózgi kuchennej lekko roztrzepać (do napuszenia). Następnie do jajek wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i całość wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzony sos czekoladowy oraz wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w 160ºC. Upieczone brownie ostudzić. 

W międzyczasie przygotować krem śmietanowy. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania, dodawać łyżka po łyżce mascarpone i wsypać cukier puder (zmniejszając obroty miksera). Gotowy krem przełożyć na upieczone i przestudzone brownie. Ciasto schować do lodówki.


Na sam koniec przygotować frużelinę wiśniową: do garnka przełożyć zamrożone wiśnie i wsypać cukier. Masę podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie do wiśni wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać i chwilę gotować. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Na sam koniec, garnuszek zdjąć z ognia i do masy wlać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną frużelinę wiśniową przestudzić i na sam koniec wylać na krem śmietanowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i kroić dopiero po stężeniu frużeliny wiśniowej.  



Składanie ciasta: brownie, krem śmietanowy i frużelina wiśniowa






Pomysł na przepis STĄD