piątek, 23 lutego 2018

Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym


Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, czyli placki podane z sosem śmietanowym wraz z dodatkiem pieczarek oraz udek z kurczaka. Danie syte i bardzo proste do przygotowania. Takie placki najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu 😊






Porcja dla 2-3 osób:


placki ziemniaczane (5-6 sztuk)
3/4 kg obranych ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
sól
olej do smażenia

sos śmietanowy z pieczarkami
100 ml śmietany 30%
2 udka z kurczaka (bez kości i skóry)
200 g pieczarek
1 mała cebula
sól, pieprz
odrobina oleju

do dekoracji
posiekana zielona pietruszka




Na samym początku przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1,5 łyżki ciasta; placek ma być wielkości średnicy patelni). Z czasem, ciasto na placki lekko ściemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 



W międzyczasie przygotować sos śmietanowy: udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę oraz przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka lub na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso z udek kurczaka. Chwilę smażyć. Na sam koniec dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż do miękkości pieczarek. Na sam koniec wlać śmietanę i gotować kilka minut na małym ogniu(do lekkiej redukcji sosu).

Usmażone placki złożyć na pół i na środek wyłożyć sos pieczarkowy. Ewentualnie, całe danie posypać zieloną pietruszką. Od razu podawać.

Przygotowywanie sosu pieczarkowego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz