niedziela, 4 lutego 2018

Bigos z kapusty pekińskiej


Po krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na dietetyczny bigos - błyskawiczny do przygotowania, lekki i bardzo aromatyczny w smaku. Idealny dla osób, które lubią przygotowywać szybkie dania. Ja jestem zwolennikiem "słoikowania" dań, dlatego gorący bigos przełożyłam do wyparzonych słoików, które przechowywałam w chłodnym miejscu. 




Składniki na porcję dla 4-5 osób:
1 bardzo duża kapusta pekińska (wagowo 1,5 kg)
0,5 kg mięsa z łopatki
0,2 kg boczku parzonego (wędzonego)
2 szklanki wody
1 duża cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
papryka ostra
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
odrobina oleju
sól, pieprz


Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno pokroić. Boczek drobno pokroić. Do garnka wlać niewielką ilość oleju i dodać cebulę, czosnek oraz boczek. Całość przesmażyć. W międzyczasie łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Do cebuli dodać mięso z łopatki. Całość przyprawić odrobiną soli, pieprzem i ostrą papryką. Po podsmażeniu mięsa, dodać startą marchewkę i wlać wodę oraz sos sojowy. Dusić pod przykryciem (najlepiej na średnim ogniu), aż do miękkości mięsa. Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Do miękkiego mięsa przełożyć kapustę. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kapusty. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotować. 

Podsmażanie warzyw oraz mięsa

Uwaga: kapusta wyraźnie się skurczy :)




Pomysł na przepis STĄD