środa, 20 września 2017

Chutney mirabelkowy (sos słodko-kwaśny do mięsa, sera)


Chutney to gęsty sos przygotowany z owoców i warzyw wraz z dodatkiem rodzynek oraz octu. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słodko-kwaśnego sosu mirabelkowego, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanego lub pieczonego mięsa jak i sera.  


Składniki:
1 kg mirabelek (waga bez pestek)
1 kg cebuli (waga po obraniu)
1,5 szklanki zwykłego cukru (330 g)
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki rodzynek (80 g)
2-3 goździki
1,5 łyżeczki cynamonu
sól do smaku


Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w piórka. Mirabelki umyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Następnie wylać wodę i z mirabelek usunąć pestki. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki chutney (wraz z cukrem, octem i przyprawami). Dusić 45 minut pod przykryciem, a następnie smażyć 1,5-2 godziny bez przykrycia (do zredukowania i wyraźnego zagęszczenia się sosu).  Gotowy chutney posmakować i doprawić (solą). Gorący chutney przełożyć do słoiczków i od razu zakręcić wieczka. Postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce. 

Etapy przygotowywania gęstego sosu mirabelkowego