poniedziałek, 11 września 2017

Makowiec japoński


Po krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
0,5 kg gotowej masy makowej
6 jajek (rozmiar m)
szczypta soli
3/4 kostki masła (150 g)
1/3 szklanki zwykłego cukru (80 g)
3 małe jabłka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszki manny

polewa czekoladowa
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
1/4 kostki masła (50 g)



Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze sztywną soli ubić na sztywną pianę. Masę odłożyć do innego naczynia. Do misy robota kuchennego przełożyć 3/4 kostki miękkiego masła i wsypać zwykły cukier. Za pomocą miksera, masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie do utartego masła, dodawać stopniowo po jednym żółtku i wsypać kaszkę manny, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Masę cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę makową. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i ponownie całość wymieszać. Na sam koniec przełożyć ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Upieczony makowiec ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową (masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Kroić po stężeniu polewy czekoladowej. 


Od góry: wygląd masy przed wymieszaniem z jabłkami i wygląd ciasta przed samym pieczeniem





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz