czwartek, 28 września 2017

Pulpeciki w sosie pomidorowym (na bazie pomidorów z puszki)


Pulpeciki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na pulpeciki, np. rybne w sosie koperkowym (przepis TUTAJ) lub z szynki polane kremowym sosem pomidorowym (przepis TUTAJ). Dzisiejsza wersja pulpecików to pomysł na aromatyczne mięso obtoczone w lekkim sosie pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki. Pyszne połączenie smaków! 😋




Składniki na 4-6 porcji:
co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej
1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (0,4 kg)
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
2 szklanki wody
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
ostra papryka
2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
odrobina oleju do smażenia
mąka do obtoczenia


Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę wraz z dodatkiem czosnku. Następnie do garnka wlać pomidory z puszki, wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mielone mięso, wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem.