wtorek, 26 września 2017

Jabłka smażone w cieście bezglutenowym (na mące kukurydzianej)




Zapraszam Was do przygotowania bezglutenowej przekąski na słodko - smażonych plasterków jabłek w cieście na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Poniższa przekąska jest łatwa i szybka do przygotowania. Jabłka w cieście są miękkie i bardzo smaczne. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać twarde jabłka, ponieważ podczas smażenia idealnie zmiękną. Poniższe smażone jabłka są tak samo smaczne, jak te przygotowane na mące pszennej (przepis na tradycyjne jabłka w cieście znajdziecie TUTAJ). 





Składniki na porcję dla 4 osób:
4-5 średniej wielkości jabłek
1 szklanka mąki kukurydzianej (125 g)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (45 g)
3/4 szklanki mleka
2 jajka (rozmiar l)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego!)
cynamon
szczypta soli
olej lub masło klarowane do smażenia

do dekoracji
cukier puder


Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki i posypać cynamonem. Przygotowane kawałki jabłek zanurzać z obu stron w cieście. Do małego garnka wlać olej lub masło klarowanego. Gdy tłuszcz będzie gorący to partami wkładać kawałki ciasta. Jabłka smażyć na średnim ogniu, z obu stron. Jeżeli chcecie uzyskać dziurki (te pośrodku), to podczas smażenia należy delikatnie odsunąć nadmiar ciasta ze środka, np. za pomocą łyżeczki.  Usmażone kawałki jabłek przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Usmażone jabłka obtoczyć w cukrze pudrze. Najlepiej smakują podane na ciepło. 



Przygotowywanie ciasta bezglutenowego
Obtaczanie i smażenie plasterków jabłek


Pomysł na przepis STĄD