czwartek, 21 września 2017

Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem



Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem to pomysł na warzywny i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe leczo jest świetnie w smaku - lekko pikantne i bardzo sycące. Zachęcam do przygotowania!




Składniki:
1 średniej wielkości kabaczek
4 średniej wielkości papryki
2 cebule
1 laska kiełbasy (0,2 kg)
150 g wędzonego boczku
2 duże pomidory malinowe
150 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
papryka ostra
papryka słodka wędzona



Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki (ewentualnie kostkę). Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, ewentualnie zalać wrzątkiem i usunąć skórkę oraz pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Kabaczka umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić kabaczka w grubszą kostkę. Papryki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do wysokiego garnka przełożyć pokrojony boczek i smażyć, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kiełbasę. Całość przemieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i gdy lekko zmięknie to przełożyć pokrojone pomidory oraz kabaczka. Całość przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką wędzoną i ostrą papryką. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu. Całość, co jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i postawić słoiki do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować w chłodne miejsce, np. do lodówki.


Od lewej strony: podsmażanie boczku, cebuli i kiełbasy, a następnie papryki, pomidorów i kabaczka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz