piątek, 22 września 2017

Zapiekanka ziemniaczana z burakiem, cukinią i marchewką


Pomysł na warzywne danie - zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cebuli, buraka, marchewki i cukinii. Nie będę ukrywać, że poniższa zapiekanka jest nieco czasochłonna w przygotowaniu, ponieważ warzywa należy wcześniej obrać i lekko ugotować. Taka zapiekanka sprawdzi się idealnie jako warzywny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.  




Składniki na 6-8 porcji:
(uwaga: waga warzyw przed obraniem!)
0,8 kg ziemniaków 
2 spore marchewki (0,3 kg)
4 podłużne buraki (0,4 kg)
1 duża cebula
1 cukinia (0,2 kg)
sól, pieprz

sos
100 ml śmietany 18%
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1 łyżka mąki pszennej
150 g startego sera, np. mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 jajko (rozmiar l)



Buraki wyszorować i odciąć z nich końcówki. Młodą cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie talarki. Ziemniaki i marchewki obrać. Do garnka wlać wodę, posolić ją, przełożyć marchewkę oraz ziemniaki i ugotować warzywa do lekkiej miękkości. Obgotowane warzywa wyjąć z wody i ostudzić. W międzyczasie do drugiego garnka wlać wodę, posolić ją, przełożyć buraki i również ugotować je do lekkiej miękkości. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. W międzyczasie przygotować sos: do miski przelać śmietanę, mleko, dodać mąkę, wbić jajko, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy (sól oraz pieprz). Dokładnie wymieszać. Na sam koniec do sosu dodać 50 g startego sera. Ponownie wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Obgotowane warzywa (buraki obrać ze skórki!) pokroić w bardzo cienkie plasterki. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę pokrojonych ziemniaków, następnie buraki, marchewkę, cebulę, pozostałe ziemniaki i cukinię. Każdą warstwę polać przygotowanym sosem oraz delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec, wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 180 ºC, najpierw 45 minut pod przykryciem, a następnie 15 minut bez przykrycia (do zarumienienia się zapiekanki). Podawać na ciepło.


Od lewej strony: przygotowywanie sosu i "składanie" zapiekanki





Pomysł na przepis STĄD