poniedziałek, 25 września 2017

Risotto z dorszem



Pomysł na prosty i w miarę szybki do przygotowania obiad - risotto podane ze smażonym dorszem. Bardzo smaczne połączenie smaków. Wbrew pozorom przygotowanie domowego risotto jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i surowy ryż, a następnie do masy dolewać wywar warzywny. W tradycyjnym przepisie na risotto dodaje się do niego białe wino i starty parmezan. Odpowiadając na Wasze pytania "gdzie parmezan?!" - specjalnie pominęłam ser, ponieważ chciałam lekko "odchudzić" danie 😋 


Składniki na porcję dla 4 osób:
2 duże filety z dorsza
250 g ryżu do risotto (arborio)
4 łyżki masła klarowanego (70 g)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie)
1 l gorącej wody + 4 łyżeczki domowej wegety
odrobina soku z cytryny
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sól, pieprz

do dekoracji
posiekany szczypiorek


Na samym początku filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Na dużej patelni rozpuścić połowę masła klarowanego. Dodać cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to wsypać surowy ryż. Smażyć około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie do ryżu wlać wino. Lekko wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie winę. W międzyczasie domową wegetę rozpuścić w gorącej wodzie. Do ryżu dodawać po jednej chochli warzywnego wywaru. Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie wywar to ponownie wlać jedną chochlę wywaru. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania całego wywaru i miękkości ryżu. Na sam koniec risotto przyprawić solą oraz pieprzem i dodać do niego pozostałe masło klarowane. Ryż delikatnie przemieszać. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Na talerze przełożyć risotto, a na sam wierzch położyć usmażone kawałki dorsza. Przed podaniem, posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Wygląd ryżu podczas przygotowywania risotto