sobota, 28 lipca 2018

Mus z pieczonych papierówek (na zimę, idealny do szarlotki)



I kolejny pomysł na wykorzystanie papierówek - mus jabłkowy wraz z dodatkiem cynamonu. Poniższy mus będzie idealny do szarlotki czy jabłecznika. Polecam przygotować! Zdaję sobie sprawę, że kolor może nie zachęcać do jedzenia, ale to wszystko przez dodatek cynamonu 😊 Jeżeli chcecie przygotować bardziej żółty mus z papierówek to wypróbujcie mój inny przepis ---> link: http://ugotowac.blogspot.com/2018/07/mus-z-papierowek-na-zime.html




Składniki na 2 słoiki 0,5 l:
2 kg papierówek (waga przed usunięciem gniazd nasiennych)
1/2 szklanki drobnego cukru
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kwasku cytrynowego




Papierówki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i przeciąć na ćwiartki. Pokrojone papierówki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać cukrem, cynamonem i kwaskiem cytrynowym. Przygotowane jabłka piec około 20-25 minut w 180ºC. Po upieczeniu przełożyć do garnka i zmiksować za pomocą blendera. Mus podgrzać i przełożyć do słoików. Przygotowane słoiki pasteryzować około 15 minut. 


Od góry: jabłka przed i po upieczeniu



Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz