czwartek, 19 lipca 2018

Tarta na cieście orkiszowym z warzywami i serem gorgonzola


Tarta dla osób, które uwielbiają warzywne i zapiekane dania - nadziana brokułem, kalafiorem i pomidorkami koktajlowymi. Całość posypana żółtym serem i pokrojoną gorgonzolą. Spód na mące orkiszowej jest miękki, a zarazem lekko chrupiący.  Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło. 



Składniki na 1 tartę:

spód orkiszowy
niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej (125 g)
ponad połowa kostki miękkiego masła (125 g)
połowa kostki twarogu, np. chudego (125 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
  
do nadziana
1 mały kalafior
1 mały brokuł
1 mała cebula
kilka pomidorków koktajlowych
100 g wędzonego boczku
80 g startego, żółtego sera
100 g sera gorgonzola
odrobina oleju
sól, pieprz


Na samym początku przygotować spód orkiszowy. W misie miksera połączyć ze sobą miękkie masło oraz twaróg. Gdy składniki połączą się ze sobą to dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie połączyć. Ciasto będzie lekko się kleić, dlatego należy je delikatnie oprószyć  mąką i wstawić na co najmniej 30-60 minut do lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przełożyć do formy na tartę. Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 195°C i spód piec około 15-20 minut, aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotować składniki do nadziana tarty. Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, usuwając głąba. Na samym początku w osolonej wodzie ugotować (al dente!) kalafiora. Następnie w tej samej wodzie ugotować brokuła. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę. Ser gorgonzola i boczek pokroić w kostkę. Pomidory koktajlowe przekroić na 2 części. Na podpieczony spód  ułożyć lekko ugotowane różyczki brokuła, kalafiora, połówki pomidorków, a na sam koniec pomiędzy warzywa dodać boczek, starty żółty ser i gorgonzolę. Całą zapiekankę posypać z wierzchu solą oraz pieprzem. Piec około 25 minut w 180°C. Zapiekankę podawać tuż po upieczeniu. 

Od lewej strony: wygląd spodu przed i po upieczeniu

Tarta przed drugim pieczeniem






Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz