piątek, 20 lipca 2018

Sernik na zimno z przezroczystą galaretką


Galaretki krystaliczne/przezroczyste to aktualny trend kulinarny 😊 Idealnie podkreślają owoce i dosłownie wyglądają jak tafla wody. Zachęcam Was do przygotowania najprostszego sernika na zimno na spodzie z biszkoptów, udekorowanego świeżymi malinami i borówkami "zatopionymi" w przezroczystej galaretce. 




Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm*:
1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego
4/5 szklanki cukru pudru (120 g)
3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
70 g biszkoptów
100 g borówek
150-200 g malin

*sernik na zimno przygotowałam w dwóch mniejszych foremkach: tortownicy o średnicy 18 cm i keksownicy


Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Ostudzić. Formę wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić na sztywna masę. Do misy robota kuchennego przełożyć twaróg. Cały czas miksować dodając przesiany cukier puder i rozpuszczoną galaretkę. Pod sam koniec dodać ubitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wylać na biszkopty. Sernik wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy biała masa stężeje, to na wierzchu ułożyć (umyte i osuszone!) owoce. Całość zalać galaretką i ponownie wstawić do lodówki. Sernik najlepiej kroić na drugi dzień. 

Układanie biszkoptów i wygląd białej masy

Sernik przed i w trakcie dolewania krystalicznej galaretki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz