wtorek, 3 lipca 2018

Piersi kurczaka z botwinką


Dzisiaj pomysł na nietypowe wykorzystanie botwinki - smażone piersi kurczaka otulone serem mozzarella, podane z sosem przygotowanym na bazie wywaru warzywnego, botwinki i słodkiej śmietany. Całość posypana dużą ilością koperku.  Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Zachęcam do przygotowania. 




Składniki na 4 porcje:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg)
1 szklanka wody + 2 łyżeczki domowej wegety
1 pęczek botwinki
1 ząbek czosnku
1/2 sera mozzarella
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz
olej kokosowy
koperek do dekoracji


Pierś umyć, osuszyć, przekroić na 4 części i przyprawić ją solą oraz pieprzem. Buraki odciąć, umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodyżki z botwinki drobno pokroić, a liście posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Gdy czosnek lekko się zrumieni to dodać starte buraki. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać wodę wraz z domową wegetą (lub wywar warzywny) i dodać pokrojone łodyżki z botwinki. Całość gotować kilka minut. W międzyczasie na drugiej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć piersi z kurczaka (z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia; mięsa nie należy smażyć zbyt długo, ponieważ nie ma być suche!). Podsmażone piersi przełożyć na talerz. Do gotujących się sosu dodać liście z botwinki i wlać śmietanę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Chwilę smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec do przygotowanego sosu przełożyć podsmażone kawałki piersi z kurczaka. Na wierzchu mięsa ułożyć plasterki sera mozzarella. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem. 

Podsmażanie startych buraków, wygląd sosu przed dodaniem mięsa i danie przygotowanie do duszenia






Pomysł na danie STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz